ZNáTE IRSKý MECH? NUTRIčNě VELMI BOHATá řASA DOKážE ZáZRAKY NEJEN PřI PEčENí

 Irský mech, známý také jako karagenan, je nutričně velmi bohatá řasa. Díky svým vlastnostem má široké využití v raw a veganské kuchyni. Ovšem bát se ho nemusíte ani v té klasické, pokud máte zájem o zajímavé obohacení vaší stravy.

  • Irský mech obsahuje vitaminy (A, B2-riboflavin, B9-kyselinu listovou, D, E, F, K), minerály (železo, selen, hořčík, draslík, jód, síra, vápník) a má antibakteriální, antivirové vlastnosti. Pomáhá léčit štítnou žlázu, anémii, udržuje zdravé trávení a pokožku, uvádí weby Zdravopedie a Vitalvibe.
  • Vytváří ochranný film ve střevech a zároveň zvyšuje vstřebatelnost živin.
  • Působí blahodárně především na klouby, šlachy, vlasy, nehty a pokožku.
  • Podporuje funkci močových cest a trávicího ústrojí, pomáhá při potížích s průduškami a také podporuje odvádění těžkých kovů z těla.

Má lepší vstřebatelnost a rychlejší účinky než živočišný kolagen. I díky tomu je vegany a vegetariány oceňován jako jedna z nejlepších přírodních alternativ živočišného kolagenu. 

Jak ho použít v kuchyni?

„Já jsem si Irský mech oblíbila už před několika lety. Kamarádka mi ho doporučila do RAW dortů, které jsem tehdy začínala tvořit, a od té doby ještě stále objevuji nové využití jak v raw, tak i veganské kuchyni,“ říká Květa Vondráková, která na svém e-shopu irský mech nabízí.

  • Irský mech se dá využít při přípravě raw pokrmů jako ztužovadlo. Díky svým vlastnostem je vhodný je do vegan a raw dortů, krémů, sýrů či pečiva, ve kterých plní funkci želatiny a pokrmy krásně ztuží. Hravě nahradí i vejce.
  • Je úžasný i jen tak marinovaný třeba v salátu nebo je možné jím zahustit polévku či ho použít k přípravě lahodných pudinků či aspiků. Jeho využití je opravdu velmi široké a potenciál obrovský.

O původu irského mechu

Irský mech je mořská řasa, která roste na útesech v moři okolo Irska. Za své jméno tato nutričně bohatá řasa vděčí svému vzhledu, protože opravdu připomíná mech. V 19. století byl irský mech jedním z hlavních zdrojů potravy a přísunu živin a jeho léčivé účinky byly využívány tamními obyvateli i námořníky k boji proti celé řadě nemocí.

  • Vyskytuje se na více místech, zejména u pobřeží Atlantiku a Tichého oceánu, pobřeží severní Evropy a Kanady, Karibských ostrovů či Indonésie. Různí se ale jeho kvalita i barva na něž má vliv kromě jiného i čistota moří.

Můžeme se setkat i s anglickým názvem Irish moss nebo latinským Chondrus chrispus, česky se irský mech nazývá puchratka kadeřavá.

Extrakt z irského mechu se přidává také do krémů, kde pomáhá zvyšovat elasticitu pokožky, zpomalovat stárnutí a podporovat hojení ran. Je vhodný pro pokožku trpící ekzémy, akné a lupénkou.

Zdroje: Zdravopedie, Vitalvibe, časopis Apetit, Lahodnosti

2024-04-24T11:36:48Z dg43tfdfdgfd