VIDEO: NEJVYšší čAS NA POSLEDNí PIKýROVáNí SAZENIC JE PRáVě TEď. NEZAPOMEňTE NA SPRáVNOU HLOUBKU PřESAZENí

Kdo si piplá sazeničky od semínka, ten to dobře zná: na začátku jara je potřeba je dvakrát vyjednotit, tzv. přepikýrovat, aby byly dostatečně silné na přesazení do záhonů. Právě teď, začátkem května, je čas na to, abyste je přepikýrovali podruhé.

Co to je pikýrování

Pikýrování sazenic je technika, díky níž se doberete silnějších sazeniček. Semínka totiž nejprve vysejete do malých sadbovačů, kde začne být malé sazenici velmi rychle těsno. Jakmile se objeví první dva pravé lístky, je čas na první stěhování do většího. Kdo seje víc semínek do jednoho sadbovače, ten také v tuto chvíli jednotlivé rostliny odděluje od sebe a dopřeje každé z nich malý květináček. To je důležité pro to, aby měly rostliny dostatek prostoru, živin a světla. Jinak nebudou prospívat.

Jakmile sazenice povyrostou a začnou sílit, potřebují opět přesadit do většího. U většiny plodové zeleniny nastává ten čas teď, na přelomu dubna a května. Je dobré vědět, že při každém pikýrování se sazenice na chvilku zabrzdí v růstu. Pár dní (někdy až 14 dní) jí trvá, než se v nových podmínkách aklimatizuje. Proto nepanikařte.

Návod, jak sazenice pikýrovat, jsme vám i natočili:

 

Jak pikýrovat sazenice

Zaměříme-li se výhradně na plodovou zeleninu, je postup u všech sazenic stejný: rostlinu opatrně vyjměte z původního obalu a zapusťte do země až těsně pod spodní lístky. To podpoří růst rostliny, její sílení a hlavně tvorbu pěkného kořenového balu. Při přesazování je potřeba vybrat dostatečně hluboké květináčky, zeminu upěchovat a sazeničku následně pečlivě zalévat. Druhé pikýrování, někdy také označované jako hrnkování, je důležité provést nejméně 14 dní před přesazením na finální stanoviště. Je totiž dobré, aby rostlina vytvořila v květináči dostatečný kořenový bal. Lépe se pak v záhoně ujme.

 

Nezapomeňte na otužování

Kdo má skleník nebo pařeniště, může květináče se sazenicemi přestěhovat tam. Hlídejte ale teplotu. Během slunečných dnů nezapomeňte větrat, ať sazenice nespálíte. Zároveň hlídejte předpověď a pokud by měly teploty klesnout pod 5 °C, pořádně je zakryjte.

Jestli skleníkem nedisponujete, nesmutněte. Sazenice nechte ještě v teple domova, ale pravidelně je otužujte. Můžete s tím začít už teď, přesný návod, jak otužovat sazenice, jsme pro vás připravili nedávno zde.

O autorce:

Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.

Související články

2024-05-04T04:21:12Z dg43tfdfdgfd