SLYšELI JSTE O GUANCIALE? Z CHUTI ITALSKéHO KLENOTU Těží PASTA CARBONARA, AMATRICIANA I POLéVKA MINESTRONE

Co je guanciale?

Guanciale je italská sušená slanina, která se řadí mezi základní ingredience italské kuchyně. Pochází ze slova ‚guancia‘, což znamená vepřové líčko (lalok), tedy spodní části hlavy prasete, která navazuje na plec.

  • Jde o výsek s úctyhodným podílem tuku jen s malými proužky masa.
  • Guanciale více připomíná náš český bílý špek. Proto je tučnější a méně masitá než např. pancetta, která se vyrábí z břišní části prasete.
  • Guanciale je výrazně kořeněná slanina a poznáte ji podle jejího charakteristického trojúhelníkového tvaru.

Jak se dělá guanciale?

My známe vepřový lalok většinou jen jako zabíjačkovou pochoutku, ze které se připravuje vepřový ovar nebo který se mele do zabijačkových jitrnic. Ovšem Italové tuto nepříliš atraktivní část prasete přivedli k dokonalosti a proměnili ji za národní poklad. Samotná výroba není příliš složitá, zato vyžaduje čas a dobré maso.

  • Proces zjednodušeně spočívá v tom, že celá část líčka (i s kůží) se obvykle naloží do soli a směsi koření – pepře, šalvěje, rozmarýnu a česneku (někdy také chilli).
  • Poté se nechá po několik měsíců sušit, čímž se postupně rozvíjí a prohlubuje její bohatá chuť a dochází k optimálnímu dozrávání.

Kde koupit guanciale?

V dnešní době už nemusíte cestovat do Itálie, abyste si koupili guanciale. Zatímco dříve bylo k dostání převážně v specializovaných obchodech a řeznictvích, dnes lze běžně zakoupit ve většině supermarketů nebo online.

Tato lahůdka se nabízí jak v celku, tak nakrájená – často na kostičky, což usnadňuje práci při přípravě pokrmů. Guanciale má dlouhou trvanlivost, můžete je tak mít k dispozici prakticky kdykoli a ihned se pustit do vaření.

Co uvařit s guanciale?

Guanciale, je vynikající ingrediencí díky své bohaté chuti a jedinečné textuře. Kromě toho, že se používá jako přísada do mnoha tradičních italských pokrmů, jako jsou pasta carbonara a bucatini all'amatriciana, může být sušená slanina také skvělým zpestřením pro mnohé české recepty.

  • Servírujte ji samotnou, jen nakrájenou na tenké plátky společně s čerstvým pečivem.
  • Když jí nakrájíte na kostičky a osmažíte, uvolní své bohaté aroma, které zvedne chuťový zážitek z celého pokrmu.

Pokud jste zvyklí používat českou slaninu nebo iberský špek ve svých kuchařských kreacích, neváhejte přidat sušenou slaninu jako alternativu. Její kořeněná chuť může dodat nový rozměr vašim oblíbeným pokrmům.

Patřičný šmrnc dodá i prostým jídlům, jako jsou třeba slovenské halušky s brynzou, uhlířské špagety nebo ji přidejte jako „tajnou“ přísadu do slaného koláče.

Jaký je rozdíl mezi guanciale, tyrolským špekem a pancettou?

Pancetta pochází z italského světa ‚pancia‘, což znamená vepřový bůček, který zpravidla obsahuje větší podíl svaloviny než lalok. Tedy kromě odlišného druhu masa se také liší v délce zrání a koření.

  • Pancetta se obvykle nakládá do soli s pepřem a jalovcem a někdy s dalšími ochucovadly, jako je česnek nebo hnědý cukr.

Tylolský špek se vyrábí se z celých kusů vepřového masa, které se nasolují a ochucenéochucují směsí bylinek a koření (včetně jalovce a bobkového listu). Poté se lehce zaudí nad dřevem z tvrdých dřevin. Po uzení se maso několik měsíců suší.

  • Chuť tyrolského špeku je jemnější než u guanciale s lehkým uzeným nádechem a pevnější texturou. Je o poznání méně tučný než guanciale a často se krájí na tenké plátk jako součást předkrmů, sendvičů i salátů.

Zdroje informací: AmericasTestKitchen, MarthaStewart, Puopolo, AkademieKvality, Eataly, LaCucinaItaliana

2024-04-25T06:39:14Z dg43tfdfdgfd