SENIOřI NEZAPáCHAJí KVůLI šPATNé HYGIENě. DůVOD JE EVOLUčNí

Zatuchlý zápach s tóny naftalínu: to je něco, čím jsou senioři typičtí. Důvodem ale není jen špatná hygiena, ale také příroda. Staré lidské tělo tak dává znamení, že je čas, aby je „tlupa odvrhla“. V některých případech je ale tento přirozený zápach potržen též nesprávnou hygienou. Osoby, které mají určitá pohybová omezení, se koupelně často vyhýbají. Co je ale přesně důvodem přirozeného zápachu seniorů?

Zápach je u lidí i zvířat

Japonci mají pro tento stařecký zápach slovo „kareishuu“. Dokonce proběhly i studie, ve kterých dobrovolníci na základě lidského zápachu měli určit, zda jde o starého člověka, nebo o zápach člověka mladého. Některé studie šly ještě dál a stáří člověka měl respondent rozpoznat podle zápachu matrace, na které osoby spí. I když obecně považujeme stařecký zápach za nepříjemný, účastníci studie jej hodnotili jako mnohem méně nepříjemný, než například zápach zpoceného člověka.

Senioři zapáchají „jinak“

Možným důvodem, proč nám je stařecký zápach nepříjemný, je to, že je pro nás signálem, že se jedná o člověka starého, nemocného či dokonce umírajícího. Lidský i zvířecí mozek je toto schopen odhadnout na základě pachu dalšího jedince. Zápach těla se mění s věkem. Ovlivněn je činností různých kožních žláz i tím, jak látky, které uvolňují, interagují s bakteriemi.

Činnosti kožních žláz

Mazové žlázy, které mají za úkol hydratovat pokožku, jsou nejaktivnější během puberty. Kromě nich existují i apokrinní potní žlázy, které se nachází pouze na několika místech, jako je podpaží a genitální oblast. Tyto vylučují po celou dobu života člověka čirou tekutinu bez zápachu. Teprve díky tomu, jak se v nich rozkládají bakterie, dochází k zápachu. Čím více potu je na pokožce, tím více bakterií se rozkládá a tím větší je i tělesný zápach.

Senioři mají jedinečný pach

I když mají lidé v porovnání se zvířaty mizerný čich, dokážou rozeznat seniorský pach od všech ostatních. Podle vědců může být důvodem evoluce. Jedná se o prostředek k dešifrování starších lidí od mladších. Starší jedinci mohou být lepším nebo horším partnerem v závislosti na druhu a okolnostech. Schopnost detekovat věk pomocí čichu může být užitečná pro některé druhy zvířat, ale i pro lidi. Vůni mohou způsobit i některá chronická onemocnění.

Zdroje info:

https://www.scientificamerican.com/article/old-person-smell/

https://www.franklinpark.org/blog/old-people-smell

Foto: Unsplash.com

The post Senioři nezapáchají kvůli špatné hygieně. Důvod je evoluční first appeared on Plné zdraví.

2024-04-25T11:42:51Z dg43tfdfdgfd