POVIDLOVé šáTEčKY BEZ KYNUTí: KřEHOUčKé A NA JAZYKU SE ROZPLýVAJíCí PEčIVO JE RYCHLé, SNADNé A BOžSKY CHUTNá

Dostali jste chuť na povidlové šátečky a nemáte čas? Upečte si povidlové šátečky bez kynutí. Jemné a nadýchané pečivo s droždím se nenechává kynout a chutná i tak luxusně.

Rychlé sladké pečivo 

Pokud dostaneme chuť na domácí šátečky, možná nás při představě čekání na vykynutí těsta dokonce přejde. Ale není nutné čekat. Existuje varianta, která využívá těsto s kvasnicemi, které se nenechává vykynout. Natěšené strávníky pak čeká velmi dobré a nadýchané těsto, které je navíc hezky křehké a přitom nedrobivé.

Bonusem je, že pečivo vydrží dlouho měkké. Dobře se také mrazí a v případě potřeby je pak k dispozici. Šátečky jsou výborné s povidly, která sladkým moučníkům dodají grády. A navrchu je křupavá drobenka.

Holka u plotny radí: Jak udělat skvělý meruňkový koláč i bez kynutí? Stačí znát dobrý recept!

Těsto s droždím bez kynutí

Těsto s kvasnicemi, které nemusí kynout, je ideální pro ty, kteří spěchají. Ocení ho i ti kuchtíci, kteří s vařením a pečením teprve začínají. Nemusí se totiž bát, že by jim těsto nevykynulo, nebo naopak překynulo. S těstem pracujeme hned. 

Váhat můžeme pouze u toho, jestli použijeme čerstvé droždí, tam vytvoříme v důlku z mouky kvásek (z droždí a cukru, který zalijeme vlažným mlékem). Když použijeme sušené droždí, tvoříme těsto hned ze všech surovin a bez jakéhokoliv čekání. 

Pokud chceme ještě vláčnější a voňavější šátečky, můžeme je hned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem (na 100 g másla 50 ml rumu).

Sladké

Povidlové šátečky bez kynutí

Na 40 ks potřebujete: 300 g hladké mouky, 250 g másla, 30 g cukru moučka, 1 vejce, 1 kostku kvasnic (42 g) nebo 2 sáčky sušeného droždí, 5 lžic mléka, špetku soli, 1 vejce na potření a povidla. Na drobenku: 20 g másla (plátek asi 1 cm), 3 lžíce cukru a 5 lžic polohrubé mouky.

Jak na to? Do mísy prosejte mouku, na okraj přidejte špetku soli. Uprostřed mísy vytvořte důlek. Do něj rozdrobte kvasnice, zasypte je cukrem a zalijte vlažným mlékem. Když kvasnice vzejdou, přidejte vejce a nakrájený tuk a zadělejte rukou těsto. Hladké těsto hned na pomoučněném vále vyválejte na sílu přibližně půl centimetru. Pokud použijete sušené kvasnice, jen je vmíchejte do mouky, nenechávejte vzejít. Hned přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Pokud se těsto na ruce lepí, vložte ho na chvíli (přibližně 10–15 minut) do lednice "zatuhnout". Pak se s ním lehce pracuje.

Troubu předehřejte na 180 °C. Z vyváleného těsta nakrájejte nožem nebo rádýlkem čtverce o velikosti 5–7 cm. V misce připravte ze všech ingrediencí drobenku. Čtverce plňte povidlovou nádivkou, složte je do šátečku, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem nebo na nevymazaný plech (těsto je hodně tučné).

Dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny do zrůžovění. Šátečky jsou velmi křehké, ale nedrobí se. Pokud je hned nesníte, vydrží velmi dlouho a dobře se i mrazí.

Náš tip: Připravte si povidlové šátečky bez kynutí podle následujícího videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-04-23T07:10:12Z dg43tfdfdgfd