NEJLEVNěJší A NEJúčINNěJší PříRODNí HNOJIVA: ZKUSTE HMYZí HNůJ NEBO PROBIOTIKA PRO ROSTLINY

Před nějakými 20 lety neměli zahrádkáři moc na výběr. Kdo neměl k dispozici hnůj od hospodářských nebo domácích zvířat, nevyráběl si jíchy (což je pochopitelné pro jejich zápach), musel se spolehnout jen na domácí kompost.

Před pár lety začal zažívat boom trend přírodního hnojení a tak je dnes nabídka tak široká, až pomalu člověk neví, co si vybrat. Co vše je na výběr?

1. Granulovaný hnůj

Hnůj je v zahradě považovaný za zázrak, do půdy dodává spoustu živin a je snadno vstřebatelný. Čerstvý je ale pro rostliny příliš agresivní a navíc s sebou nese specifický zápach. Jestli bydlíte na vesnici v dosahu chlévů, stájí nebo kurníku, nejspíš na čerstvý nedáte dopustit. Jestli vám ale vadí zápach nebo k čerstvému nemáte přístup, můžete si ho pořídit v granulované sušené podobě. Existuje takto zpracovaný koňský i kravský hnůj nebo slepičince a jejich výhodou je praktické dávkování i eliminace zápachu.

 

2. Probiotika pro rostliny

Rostlinná probiotika mají na zeleň stejný vliv jako ta, která jíme my pro zdravou střevní mikroflóru. Pro potravinářství a zemědělství se samozřejmě používají jiné kultury, ale jejich účinek je totožný. Ta rostlinná posilují rostliny, jejich imunitu a odolnost, zvyšují schopnost vstřebávat živiny ze země. V důsledku tak mnohem lépe prospívají.

3. Hmyzí hnůj

Nejspíš jste o něm už slyšeli, protože je to trend posledních let. Trus moučných červů funguje nejen jako do půdy se postupně uvolňující organické hnojivo, ale také jako účinný insekticid. Jakmile ho rostlina začne vstřebávat, dojde v ní k chitinové reakci, což má za následek, že škůdcům začne smrdět, jako by jich pár snědla. Dá se používat i v podobě postřiku, kdy se aplikuje na nadzemní část rostlin jako ochrana před škůdci.

 

4. Žížalí čaj a výluh z vermikompostu

Každý, kdo má doma vermikompostér, se tetelí blahem z toho, co mu vyrábějí žížaly. Jde o tekutinu, jíž se říká žížalí čaj, stáčí se z vermikompostéru a funguje jako úžasné hnojivo. Jestli je vám představa žížalí kolonie v obýváku nepříjemná, nesmutněte. Žížalí čaj se dá koupit, stejně tak jsou dostupné výluhy z vermikompostérů. Obojí opět účinně vyživuje rostliny a zvyšuje jejich vitalitu.

5. Mykorhiza

Soužití správných druhů hub a kořenů rostlin může být oboustranně prospěšné. To je fakt, který byl prokázán. Rostlina dodává houbě uhlíkaté zdroje, houba naopak váže vodu a minerály v ní obsažené. V důsledku jsou rostliny méně stresované okolními vlivy a potřebují méně výživy (a tím i dodatečného hnojení).

 

O autorce:

Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.

Související články

2024-05-05T03:55:01Z dg43tfdfdgfd