MILUJETE PISTáCIE? MůžETE Z NICH PřIPRAVIT TřEBA TURECKý MED PO ITALSKU

Některé recepty se bez pistácií neobejdou. Pokud si chcete připravit tradiční pochoutky s pistáciemi, podívejte se na osvědčené recepty!

Torrone

Tento turecký med po italsku je známý svou jedinečnou chutí a texturou. Vznikl v období byzantsko-arabských válek v Itálii a připravuje se z opražených ořechů. Nejčastěji se používají mandle, lískové ořechy a dokonce i pistácie.

  • Název torrone pochází z latinského slova torrere, což znamená pražení. Odkazuje tak na pražené ořechy použité v receptu. Torrone je italská obdoba tureckého medu, má měkkou, žvýkavou texturu a běžně se prodává zabalený v jedlém papíru.
  • Město Cremona v Lombardii se dokonce pyšní Festa del Torrone - festivalem tohoto dezertu, který se slaví každý listopad.

Tradiční torrone se připravuje z medu, bílků, cukru a ořechů. Klasická kombinace obsahuje pistácie a mandle. Potřebovat budete ještě glukózový cukr, který koupíte v potřebách pro cukráře. Přestože torrone obsahuje pouze několik ingrediencí, jeho příprava vyžaduje čas a plánování. Měkké textury dezertu dosáhnete správnými teplotami rozpuštěného cukru a medu.

Baklava

Jde o dezert z několika vrstev filo těsta, které se prokládají sekanými ořechy slazenými cukrovým sirupem a medem. Jednotlivé vrstvy těsta se potírají olejem, máslem či jiným tukem.

  • Je charakteristická svou ořechovou medovou chutí.
  • Tato pochoutka je typická pro tureckou kuchyni, Balkán a země arabského světa.
  • Existuje mnoho variant baklavy, které se liší například v použitém tuku, ořeších nebo samotném tvaru dezertu.

Tip: Pokud se chystáte na přípravu domácí baklavy, vyzkoušejte vedle pistácií i náplň z mletých vlašských ořechů, mandlí nebo kokosu. Baklavu můžete připravit také z listového těsta.

Pistáciová omáčka

Recept původem z Itálie si získal i mlsné české jazýčky. Pistáciová omáčka má lehce nasládlou chuť a skvěle se hodí k těstovinám, kuřecímu masu nebo krevetám.

  • Pistáciovou omáčku nebo pistáciové pesto najdete v obchodech s italskými specialitami. K dostání je i online.

Pistáciový pudink a fondán Pista barfi

  • Pistácie hojně využívá indická kuchyně, bývá častou přísadou v typickém indickém dezertu - rýžovém pudinku.
  • Pista barfi je indická sladkost, která se přípravuje z rozemletých pistácií, cukru a kardamomu, v některých receptech se přidává mléko, mleté mandle nebo kokos. V Indii je pistáciový fondán velmi oblíbený a při slavnostních příležitostech nesmí chybět.

Pistáciová zmrzlina

Jestli patříte mezi milovníky pistáciové zmrzliny, vyzkoušejte naše recepty. Kombinace mascarpone, vyšlehaných bílků do nadýchané pěny a pistácií vám vykouzlí úsměv na tváři.

Zatoužíte-li po zmrzlině s indickým šmakem, vyzkoušejte pistáciové kulfí.

Pistáciové cukroví 

Pistácie se skvěle hodí i na přípravu cukroví. 

  • Vyzkoušejte například lahodné pistáciové placičky připomínající americké cookies, které potěší nejen vaše děti!
  • Obdarujte vaše blízké krásným vlastnoručně vyrobeným dárkem, skvěle se k tomu hodí toskánské sušenky neboli cantuccini s pistáciemi.

Co jste možná nevěděli?

Pistácie pocházejí z Asie a rostou na řečíku pistáciovém. Typická je pro ně zelená barva. Nejvíc se jejich produkcí zabývají v Íránu, USA Turecku. Jenom v USA a Íránu se vypěstuje skoro tři čtvrtiny všech pistácií na světě. Druhůyistácií se rozlišují například podle toho, kde (volně) rostou, či podle velikosti a tvaru jádra.

  • Baculatější jádro a skořápka se nachází u pistácií jumbo (Kalleh Ghouchi).
  • Naopak pistácie s úzkou a podlouhlou skořápkou se označují jako akbari.
  • Zhruba polovinu pistácií tvojí tuk a mají nízký glykemický index. Obsahují vitamíny A, B, E a minerály železo, vápník či fosfor.

Zdroj: časopis Apetit

2024-04-23T12:03:21Z dg43tfdfdgfd