KOLIK CHUTí Má HALLOUMI A CO TO VLASTNě JE? ZA JEHO PůVODEM STOJí KYPERšTí PASTýřI, DNES SI VRZAVý SýR GRILUJEME I V čESKé KOTLINě

Sýr halloumi poprvé připravili na Kypru místní pastevci již v byzantském období (395 – 1191 n.l.).  Pro kyperské vesničany halloumi tvořil důležitý zdroj bílkovin. Každá vesnice měla svůj recept, brzy se však věhlas sýra dostal i za kyperské břehy.

  • Velice oblíbeným se stal v celé oblasti Středomoří, díky dlouhé trvanlivosti si jej oblíbily také kočovné kmeny. Do českých luhů a hájů se dostal poměrně nedávno, avšak i zde si našel mnoho příznivců. Na Kypru je spotřeba 8 kilo za rok na osobu.
  • Tradičně se vyrábí se z ovčího a kozího mléka.
  • Od roku 2021 nese sýr halloumi evropské logo Chráněného označení původu. Toto znamená, že pouze sýr vyrobený na Kypru podle tradičních metod a z určených druhů mléka může být prodáván pod názvem "halloumi" v zemích EU.
  • Během jeho výroby se do mléka nepřidává kultura mléčného kysání, pouze syřidlo ke srážení bílkovin, nenechává se ani dlouho zrát. Sýr halloumi sám o sobě tak nemá příliš výraznou chuť. 

Jak připravit jídlo se sýrem halloumi

Halloumi sýr je slanější chuti a pevné konzistence, která umožňuje jeho široké využití

  • Halloumi můžete nakrájet na sýrové prkénko k vínu, skvěle se hodí také do salátů či jako ochucení omáček s těstovinami.
  • Sýr halloumi je ideální na grilování, opékání či smažení. Není příliš tučný – obsahuje 25 až 30 % tuku v sušině – proto jej můžete s klidem vložit na rozpálený gril či na pánev. Sýr se příliš se nerozteče. Povrch se dokonale opeče, a uvnitř vás bude čekat mírně roztavený lahodný obsah.

Že je halloumi bohatým zdrojem bílkovin věděli již pastevci, když jej hojně konzumovali. Představuje skvělou alternativu k masu. Sýr se dá koupit ve větších supermarketech či specializovaných prodejnách i pod různými názvy, pokud nepochází z Kypru a nebyl vyroben podle tradiční receptury.

Zdroje informací: časopis Apetit, USDA, EuropeanCommission, ScienceDirect

2024-04-25T07:24:20Z dg43tfdfdgfd