JAK DOSTAT DO DěTí ZELENINU? ZKUSTE HRU NA SCHOVáVANOU, RADí ODBORNICE SLIMáKOVá A PEACOCK

Naučit děti jíst zeleninu může být pěkný oříšek a některé druhy si děti neoblíbily napříč generacemi - špenát, brokolice nebo třeba květák. Odbornice na výživu Margit Slimáková a Gabriela Peacock teď Lifee prozradily několik praktických rad, jak s dětmi nenápadně pracovat, aby si zeleninu oblíbily, nebo jim v pokrmech alespoň nevadila.  

Podle studie, o které jsme vás informovali už v roce 2023, mají děti výrazně lepší vztah ke konzumaci zeleniny, pokud jde o jídlo, u kterého stráví čas pospolu celá rodina. Děti prý navíc jedly výrazně více kousků ovoce a zeleniny, když toto společné jídlo trvalo déle. Zároveň pily více vody.

Otázkou je také vhodné servírování, kdy neoblíbená zelenina může v pokrmu být zpracovaná tak, že dítěti nebude vadit. Populární jsou například hladké zeleninové krémy, kdy zeleninu najemno rozmixujete za pomoci tyčového mixéru. O další oblíbené "fintě" promluvila na Lifee nutriční poradkyně britské královské rodiny Gabriela Peacock.

Doporučené video: Nutriční poradkyně Gabriela Peacock v talkshow Na kafeečko

Zeleninu dětem v jídle šikovně schovejte

Výživové hodnoty konkrétní zeleniny ničím neutrpí, pokud ji dítěti v pokrmu schováte. Ta, která obsahuje vitaminy A, D, E a K, navíc získá na své kvalitě v kombinaci s tukem a jíst ji samotnou syrovou nemá pro tělo takový efekt. "Já dětem schovávám zeleninu, kterou nemají rády, třeba květák. Když takovou zeleninu nakrájíte na velmi malé kousky, je to pořád ta samá zelenina," potvrzuje v talkshow Na kafeečko Gabriela Peacock.

"Když máte nějaké zeleninové zbytky v lednici, v Anglii se z nich připravuje smažená rýže s vejcem," uvádí Gabriela příklad nutričně bohatého a také chutného pokrmu. Jak si jej připravit? "My doma jíme pouze tmavou rýži. Takže rýže, zelenina na velmi malé kousky, kuře, vejce, dobrý olej. Výborné a zdravé jídlo," poukazuje nutriční poradkyně. "Nerada vařím každý den, takže všechno dělám ve velkém a potom dávám do mrazáku. Potom máte jednoduchou večeři, která je předem připravená."

Jak dětem zlepšit vztah k ovoci a zelenině? Vědci zjistili, že pomáhá delší společné jídlo s rodinou

Rodiče musejí jít příkladem

Odbornice, která se zdravým stravováním dětí zabývá dlouhodobě, Margit Slimáková, zase poukazuje na fakt, že rodiče vždy musejí začít sami u sebe. "Když to v rodině jedí rodiče, tak pro děti je to normální. Děti jen napodobují, co dělají rodiče," vysvětluje Slimáková psychologii dětí. "Ideální navíc je, když se rodiče shodnou a jedí stejně. Co bude doma, tak to ona bude jíst," radí odbornice, podle které je kamenem úrazu okamžitá dostupnost zdravého jídla. "Když doma nebude pizza, tak ji nebude jíst. To je strašně jednoduchý. Ať má dostatek kvalitní zeleniny, maso, vejce," uvádí Margit.

A v jaké podobě by zelenina měla být, aby ji děti rády zkusily ochutnat? "Místo toho, aby jim člověk přednášel, jak je to zdravé, tak to má jíst sám a připravovat na tisíc způsobů. Zkus to v bufetovém podání, ať si nabere," říká Margit Slimáková, která se tak přiklání ke společně strávenému času celé rodiny u jednoho stolu.

Související články

2024-04-25T10:26:22Z dg43tfdfdgfd