HOVěZí GULáš PODLE ONDřEJE SLANINY: ZKONTROLUJTE, JESTLI VAříTE čESKOU KLASIKU SPRáVNě

Hovězí guláš je klasika české kuchyně, kterou si zamilujete. Každý ho dělá trochu jinak, ale ten pravý hospodský má svůj daný postup. Rychlé vaření mu neprospívá, na guláš si pár hodin vymezte. ,Cibulový základ musí být co nejtmavší a už jen smažení cibulky zabere nějakých třicet minut,' říká šéfkuchař Ondřej Slanina, který vás provede správným postupem.

Jak zahustit guláš

Podle šéfkuchaře Ondřeje Slaniny, který je známý jako kuchař z pořadu Kluci v akci, je klíčem k úspěchu správný cibulový základ. ,Cibule byste měli mít stejně jako masa a nakrájenou na drobné kostičky ji smažit dozlatova, jen tak bude mít guláš krásnou tmavou barvu a hustotu,‘ říká Ondřej, který guláš podle potřeby zahušťuje nejradši nastrouhanou bramborou. Zkustit ale můžete i rozdrobenou chlebovou střídku.

Cibule má vliv na chuť i barvu guláše, tak si na přípravě cibulového základu dejte záležet. Musí být správně tmavě hnědá, ale nesmí se spálit na uhlí, to už by byl guláš hořký a nedal se jíst. Ke konci ji proto pečlivě hlídejte a opékejte pomalu. ‚Po ruce mějte pro jistotu připravený vývar – kdybyste měli pocit, že se cibule připaluje, stačí ji trochu podlít a už dál nebude tmavnout,‘  radí Ondřej Slanina. Pokud už máte cibuli příliš tmavou, maso pak raději opečte vedle v hrnci nebo na pánvi a k cibuli ho jen přidejte.

Jak uvařit guláš

  • Maso nakrájejte na větší kostky, osolte a promíchejte v míse s paprikou. Cibuli nakrájejte najemno, vložte do tlakového hrnce. Orestujte na sádle dohněda společně s bobkovým listem, kmínem a novým kořením.
  • Přidejte protlak a orestujte. Přidejte maso, chilli papričku a opečete. Zalijte vodou a vařte asi 40 minut. V klasickém hrci vařte guláš na mírném plamenu 2-3 hodiny.
  • Odklopte, přidejte najemno nastrouhanou bramboru a dochuťe česnekem utřeným se solí, pepřem a majoránkou. Provařte ještě asi 10 minut. Celý recept na guláš podle Ondřeje Slaniny najdete zde.

Podle Ondřeje Slaniny je na guláš ideální klížka – má vysoký obsah kolagenu, takže je po uvaření měkká a šťavnatá. Gulaš se dá uvařit i z plece, ale měla by být prorostlá. ‚Doporučuju kupovat maso z býka, na rozdíl od krávy má vlákna blíž k sobě a nejsou tak pevná,“ doporučuje Ondřej Slanina.

Takto připravený hovězí guláš je skvělý třeba s karlovarskými nebo špekovými knedlíky, s bramboráky nebo jen s kváskovým chlebem.

2024-04-23T09:48:00Z dg43tfdfdgfd