CHřEST VE SVěTOVýCH RECEPTECH: INSPIRUJTE SE CHřESTOVýMI RECEPTY Z CELéHO SVěTA

Historie chřestu sahá až do starověkého Řecka a Říma, kde byl považován za lahůdku pro bohaté a mocné. Dnes je oblíbenou sezónní specialitou v mnoha kuchyních po celém světě.

Chřestový krém se smetanou

Ve francouzské kuchyni je chřestová polévka klasikou. Čerstvý chřest se vaří spolu s cibulí, bramborami a vývarem, dokud není měkký. Na závěr se vše rozmixuje a také zjemní mlékem, smetanou nebo žloutkem. Dochutí se solí, pepřem a čerstvými bylinkami.

  • Servíruje se s křupavými krutony nebo opraženými semínky, které k jemnému krému vytvářejí zajímavý kontrast. Skvěle se k polévce hodí také uzený losos.

Rizoto s chřestem a krevetami

V Itálii se chřest často používá také při přípravě tradičního krémového risotta. Chřest se nakrájí na malé kousky a smaží spolu s cibulí a česnekem, následně se přidá rýže, někdy také bílé víno a po částech horký vývar. Směs se vaří tak dlouho, až se tekutiny vsáknou do rýže. Na závěr se přidává strouhaný parmazán.

  • Rizoto s bílým nebo zeleným chřestem představuje lehké hlavní jídlo, které zasytí, ale zároveň nebudete mít nepříjemný pocit plného břicha.

Bílý chřest s holandskou omáčkou, šunkou a vejcem

Bílý chřest s holandskou omáčkou, šunkou a vejcem je lahodná a elegantní kombinace chutí, která zaručuje skvělý gastronomický zážitek. Jemný a lehce křupavý bílý chřest se perfektně doplňuje s bohatou a krémovou holandskou omáčkou. Bílkoviny v podobě šunky a vařených vejec této nerozlučné dvojce velmi sluší a představují ideální sytící prvek.

  • Omáčka se připravujte z vaječného žloutku, másla, citronové šťávy a dalšího koření, což dodává jídlu plnou a hedvábnou texturu s mírnou kyselostí.

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

Chřest představuje také výbornou zeleninovou přílohu k pořádnému kusu masa. A steak z hovězího roštěnce je přesně tím pravým parťákem. Doplňte te je o jemnou holandskou omáčku a jakoukoliv z bramborových příloh. Ať už si zvolíte domácí hranolky, krokety nebo jen uvařené nové brambory, pochutnáte si.

Tataráček ze zeleného chřestu a avokáda

Hledáte-li recept na netradiční tatarák, pak jeden takový vám představujeme. Tatarák ze zeleného chřestu a avokáda je chuťovka, která překvapí nejednoho hosta. Lehce připomíná tradiční guacamole, avšak zvolená kombinace bylin a koření mu dodává lehce odlišný rozměr.

  • Tataráček ze zeleného chřestu podávejte s opečenými plátky bílého pečiva.

Slaný koláč se sýrem a chřestem

Chřest je naprosto geniální surovina do slaného koláče, kde ​​​jeho jemná chuť výborně ladí s křehkým máslovým těstem. Navíc to vše doplňují další suroviny, které tuto nenápadnou souhru ničím nenaruší.

  • Quiche je velmi sytý a chutná jak studený, tak přímo vytažený z trouby.

Thajské zelené kari s chřestem

Jestli máte dojem, že chřest je výhradně evropskou surovinou, tak jste na omylu. I asijská kuchyně vzala tuto zeleninu za svou a jedním z důkazů je třeba toto thajské kari. Tradiční ingredience jako listy kafirové limety, koriandr, kokosové mléko, citronová pasta, kari pasta a další podtrhnou chuť bílého chřestu a kuřecí prsa umocní vydatnost pokrmu.

Chřestovo-jahodový závin s rebarborou

Sezóna chřestu, jahod a rebarbory se až nápadně prolíná, proto není divu, že se našli odvážlivci, kteří tyto tři ingredience spojili v jedno. A vznikl senzační závin, který sice může budit jisté rozpaky, ale věříme, že i zvědavost, která vás přiměje recept na tento rychlý a chutný dezert vyzkoušet.

Zdroj informací: Apetit

2024-05-04T08:30:12Z dg43tfdfdgfd