KVÍZ: USPěLI BYSTE U MATURITY Z čEšTINY? OTESTUJTE SE, JAK ZNáTE ZNáMá čESKá LITERáRNí DíLA

Literární díla

Literatura je bezesporu jedním z předmětů, ve kterém bychom se všichni měli orientovat. Ať už jsme, či nejsme školáci. Základní povědomí o tom, kdo jaké dílo napsal, je zkrátka nutností. 

Ve škole jsme jako studenti často využívali čtenářských deníků. V nich jsme zaznamenali nejen to, kdo jaké dílo vytvořil, ale také stručný obsah samotné knihy. Právě tyto deníky pak byly jedny z hlavních pomůcek, které jsme využívali během přípravy k maturitě. 

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak byste maturitu z češtiny dali dnes? Jak na tom s litarárními díly, jejich obsahem a autory skutečně jste? 

Zapamatovat si všechna jména, všechna vytvořená díla a ke všemu vědět alespoň stručný obsah, rozhodně není snadné. Přesto existují knihy, které bychom znát měli a autoři, které bychom neměli opomíjet. 

Jedním z nich je i Franz Kafka. Jedna z nejslavnějších a nejvýraznějších postav české literatury. A to i přesto, že Franz Kafka byl autorem píšícím v němčině. 

Jak dobře je znáte? 

Franz Kafka se narodil v roce 1883 v Praze do rodiny židovského obchodníka. Hlavním tématem jeho tvorby bylo soužití Čechů, Němců a Židů ve střední Evropě. Kafka byl autorem románů, novel a povídek. 

Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti:

Pokud bychom měli zmínit jeho nejslavnější díla, pak to byly romány Amerika, Proces a Zámek. Kafka výrazným způsobem ovlivnil českou literaturu a jeho díla dodnes řadíme ke klenotům naší země. 

Pokud bychom se trochu posunuli v čase, nesmíme opomenout dalšího významného představitele české literární tvorby, kterým byl Karel Hynek Mácha. Mácha spadá do 19. století a jeho báseň Máj asi netřeba představovat. 

Právě Máj lze považovat za doslova mistrovské dílo českého romantismu. Tato lyrickoepická báseň je jedinečnou svého druhu. 

Dalším výrazným autorem byl bezesporu Milan Kundera. Milan Kundera se narodil v roce 1929 v Brně. Kundera vystudoval dvě vysoké školy, nejprve se přihlásil na pražskou filosofickou fakultu a nakonec vystudoval také FAMU. Na té také působil jako profesor.

Mezi Kunderova významná díla patří Nesnesitelná lehkost bytí, Žert či soubor povídek Směšné lásky. Kundera však vytvořil děl mnohem více. Některá z nich byla dokonce zfilmovaná. 

Zdroje: www.csfd.cz, www.iliteratura.cz, www.odaha.com

2024-04-25T14:28:18Z dg43tfdfdgfd